top of page
Writer's pictureJohanna Virtanen

Mikään mitä teen, ei riitä

Updated: Oct 19, 2023

Kun tunne "kaikkialle pitäisi ehtiä, muttei vaan enempää pysty venymään" alkaa tuottaa sellaisia ajatuksia, ettei riitä enää mihinkään, on aika pysähtyä riittämättömyyden tunteen äärelle.


Riittämättömyyden tunne ruuhkavuosia eläville on enemmän kuin tuttua. Elämässä on yht`äkkiä uusia haasteita kun mm. työn ja vapaa-ajan lisäksi on yhdistettävä comboon soljuvasti vielä perhearki ilman, että tunteja vuorokaudessa tulee lisää. Kun aika ei tunnu riittävän kaikkeen, pitää tehdä kompromisseja. Jatkuvat kompromissit taas johtavat tyytymättömyyteen kun asioita joutuu jättämään puolitiehen.


Kun asioita on enemmän lautasella mitä lautaselle oikeasti mahtuisi, alkaa tunne siitä, ettei mihinkään asiaan pysty antamaan 100% panostaan kasvaa ja olo siitä, että homma leviää kohta käsistä, nostaa päätään. Lopputuloksena on tunne siitä, että mikään, mitä tekee, ei tunnu riittävän. Tämä tunne uuvuttaa ja imee viimeisetkin mehut.


Riittämättömyyden tunne voi tuntua siltä kuin hukkuisi kaikkien vaatimusten ja tekemisten joukkoon.


Riittämättömyys on hyvin tavallista. Tämä on tärkeää muistaa. Tunne syntyy kun ihminen vaatii itseltään enemmän kuin mihin sillä hetkellä kykenee. Ruuhkavuosien tuomat, monet yllättävätkin, haasteet alkavat kuormittamaan usein silloin kun ihminen pitää samat vaatimukset kaiken muun suhteen elämässään yllä. Voimavarat vain yksinkertaisesti loppuvat kesken.


Sen sijaan, että kamppailisit riittämättömyyden tunteen sisältämien ajatusten kuten "minussa on jotain pahasti vialla kun en jaksa tätä hulinaa, minut pitää korjata kun en pysty kaikkeen ja kaikki muut pystyvät (nämä eivät muuten ole totta!)", vihjaa se sinua kuuntelemaan itseäsi ja tarkastamaan missä menet oman jaksamisesi kanssa suhteessa voimavaroihisi.


Riittämättömyys ei ole vain tunne


Tiesitkö, että riittämättömyyden tunne on itse asiassa viesti sinulle. Se on sinun puolellasi ja yrittää pitää sinusta ja vain sinusta huolta. Voit kuvitella, että tunne on ikäänkuin viesti omasta sisäisestä jaksamisen ja hyvinvoinnin tasapaino-tarkkailuhuoneesta, joka vinkkaa sinulle omasta epätasapainotilastasi. Viesti tulee sinulle aina tunteena. Voit aina itse päättää huomioitko tunteen ja viestin vai jätätkö sen huomioimatta.


Voi olla, että tähän asti olet tunnistanut riittämättömyyden tunteen kehossasi ja ajatukset mielessäsi, muttet ole ymmärtänyt mitä kaikkea se tarkoittaa ja mitä sinun tulisi sillä tehdä. Kuvittele sen olevan kuin sisäinen työkalu, joka antaa tunteen muodossa sinulle merkin siitä, että olisi hyvä aika tehdä jotain toisin tilanteen paranemiseksi.


Mitä mieltä olet nyt riittämättömyydestä? Ei mikään pelkkä elämää hankaloittava tunne, eihän?


Riittämättömyys vihjaa muutoksen tarpeesta


Ensin tärkein tieto: riittämättömyyden tunteesta voi päästä eroon.

Usein ihminen jo sisimmässään tietää mitä tulisi tehdä tuskaisen ja voimattoman riittämättömyyden olon helpottamiseksi, muttei halua tehdä sitä. Miksi ei? Siksi, koska se tarkoittaisi muutosta. Muutos taas tarkoittaisi joidenkin asioiden luopumista elämässä. Miksei sitten tekisi muutosta ja muokkaisi elämäänsä, jos näin tilanne paranisi?


Asia ei ole niin yksinkertainen. Kun vastakkain on toisella puolella ylikuormittunut, mutta jotenkin eteenpäin menevä arki ja toisella puolella muutos johonkin, jota ei vielä tiedä tai näe, voi ensimmäinen vaihtoehto olla kutsuvampi, jos ei koe, että oma hyvinvointi olisi kaiken sen muutoksen arvoista. Se kuitenkin aina on! Myös ajatus siitä, mihin kaikki tämä muutos ja sen toteuttaminen ajallisesti ja jaksamisen suhteen ”mahtuisi” jo valmiiksi liian kaoottiseen arkeen, lisää muutosvastarintaa. Kaikki nämä ajatukset ovat niin luonnollisia.



Muutos on pieniä juttuja

Kaikesta ei tarvitse muutoksessa luopua ja kaikkea ei arjessa tarvitse muuttaa löytääkseen jälleen tasapainon ja päästäkseen riittämättömyyden tunteesta. Muutoksessa on enemmänkin kyse riman laskemisesta, joka lähtee pienistä teoista. Jokaisen pienen muutoksen jälkeen kuulostele miltä olosi tuntuu. Jos se on edelleen ruuhkautunut ja koet, etteivät voimavarasi edelleenkään ole riittävät, muuta jälleen toinen pieni asia ja tunnustele jälleen miltä olosi tuntuu nyt.


Riittämättömyyden tunteen kohdalla olisi hyvä pysähtyä miettimään mihin asioihin oma aikasi kuluu. Ja toiseksi, paljonko ajastasi kuluu oman hyvinvointisi ja jaksamisen vaalimiseen. Tämänkin taustalla toimivana työkaluna ovat ne pienet muutokset arjessa, ne pienet askeleet parempaan.


Jos kaikki vaan tuntuu liialta riittää sekin, että otat syvän hengityksen sisään ja ulos! Tämäkin on pieni askel eteenpäin.


Mitä ne konkreettiset pienet muutokset sinun elämässäsi olisivat? Jos kaipaat tähän tai muuhun mielesi tasapainon löytämiseen apua, ole yhteydessä tai varaa aika www.mindbalance.fi/ajanvaraus


Jätä kommentti, kerro mitä ajatuksia herätti!




34 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page